mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wyrolowana kanapka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczywo pokroiłam na plastry, jak roladę. Kanapeczki najlepsze są na ciepło, aczkolwiek i na zimno stanowi smaczną przekąskę:)

Wyrolowana kanapka

Składniki:

Wyrolowana kanapka

 

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki + 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • po 150 g salami i mortadeli w plasterkach - u mnie szynka
  • po 150 g mozarelli i sera wędzonego w plasterkach - u mnie ser żółty
  • 1 żółtko + 1 łyżeczka wody

 

 

Sposób przygotowania:

Wyrolowana kanapka
W 300 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Wsypać 2/3 ilości mąki, sól (szczyptę odłożyć), dolać oliwę i wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wyrobić z pozostałą mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać szczyptą soli. Wędliny i sery pokroić na kawałki i ułożyć warstwami na cieście. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Dokładnie skleić końce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (jeżeli jest za długie, zwinąć w kształt półksiężyca). Posmarować rozmąconym żółtkiem i odstawić na 20 minut. Piec 25-30 minut w temp. 190 st, aż nabierze złotobrązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na kromki.