slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Wytrawna tarta orkiszowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną tartę wytrawną z pysznym nadzieniem serowym z dodatkami. Tarta jest prosta w przygotowaniu, tania i idealna na kolację lub obiad. Polecam.

Wytrawna tarta orkiszowa

Składniki:

Wytrawna tarta orkiszowa

 

  • ciasto: 1 szkl mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz: 50 g kabanosów
  • pół cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 garść rukoli
  • 230 g twarogu chudego
  • pół łyżeczki soli, czosnku suszonego, pieprzu
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 50 g sera żółtego tartego
  • (forma do tarty o śred. 24 cm)

Sposób przygotowania:

Wytrawna tarta orkiszowa
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy ją do lodówki.

Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, cebulę i paprykę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy pokrojone kabanosy, cebulę i paprykę. Smażymy chwilę razem a następnie dodajemy liście rukoli i przesmażamy je z pozostałymi składnikami.

Przyprawiamy sola, pieprzem i czosnkiem, mieszamy a następnie kruszymy twaróg na patelnię.Smażymy razem do momentu, aż twaróg zacznie się "ciągnąć", zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłuwamy spód i przekładamy farsz z patelni, wyrównujemy.

Do miseczki wlewamy śmietankę i dodajemy jajko, mieszamy razem a następnie polewamy tartę.

Górę posypujemy tartym serem. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Tagi:

dania tarta