SUPERPRZEPIS

Tarta warzywno - grzybowa

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tarta warzywno - grzybowa Więcej zdjęć (15)

Tarta warzywno - grzybowa powstała dlatego że byłam na grzybach i udało się uzbierać małe co nieco. Przyznaję że mój mąż nie przepada za tartami itp. ale cóż grzyby były ,warzywa w lodówce również i oto powstałą ta pyszna tarta,która zniknęła w mig.

Składniki:

Tarta warzywno - grzybowa

 

  • ciasto;
  • mąka 250 g,
  • masło 120 g,
  • jajo 1 szt,
  • woda 2 łyżki,
  • oliwa 1 łyżka,
  • sól szczypta,
  • dodatkowo fasola 500 g,

 

Sposób przygotowania:

Tarta warzywno - grzybowa
Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, szczyptę soli, posiekać nożem, zagniatać szybko ciasto dodając jajko i 2 łyżki wody.

Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyjąć, cienko rozwałkować, formę wysmarować delikatnie oliwą i wylepić ciastem.

Podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.

W między czasie przygotować farsz;

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić.

Na rozgrzanej oliwie (połowie) podsmażyć grzyby, dodać obraną, pokrojoną cebulę, oraz pokrojony czosnek, doprawić solą, chwilę poddusić i wyłożyć na miseczkę.

Na pozostałej oliwie podsmażyć obrane, opłukane i osuszone różyczki brokuła, smażyć około 5 -7 minut, dodać obgotowanego w osolonej wodzie i odsączonego kalafiora (również różyczki), dodać pokrojonego w półplasterki pora oraz przygotowane pomidory, wymieszać chwilę poddusić i zdjąć z ognia.

Jajka rozbełtać wymieszać ze śmietaną i przyprawami.

Na podpieczonym cieście rozłożyć warzywa i grzyby.

Całość zalać przygotowanym jajkiem i piec w 180 - 200 stopni jeszcze około 25 -30 minut. 

Podawać zaraz po upieczeniu, chociaż szczerze powiem że na zimno smakuje równie dobrze jak na ciepło.

Rada;

ciasto przed podpieczeniem przykryć folią aluminiową, wsypać około 500 g fasoli lub grochu,aby spód za bardzo nie urósł,po podpieczeniu fasolę usuwamy.
Tarta warzywno - grzybowa
Składniki na ciasto włożyć do miski i szybko zagnieść gładkie ciasto
Tarta warzywno - grzybowa
Z ciasta uformować kulę,owinąć folią i włożyć na godzinkę do lodówki
Tarta warzywno - grzybowa
Grzyby oczyścić,opłukać a następnie osuszyć i pokroić
Tarta warzywno - grzybowa
Na patelni podsmażyć grzyby razem z pokrojoną cebulą i pokrojonym czosnkiem ,podsmażyć i wyjąć na miseczkę
Tarta warzywno - grzybowa
Pomidory sparzyć ,obrać skórkę i pokroić w kostkę
Tarta warzywno - grzybowa
N patelnię wlać pozostały olej włożyć różyczki brokuł i podsmażyć około 15 minut
Tarta warzywno - grzybowa
Do brokułów dodać obgotowany i odsączony z wody kalafior
Tarta warzywno - grzybowa
Dodać przygotowane pomidory,doprawić do smaku przyprawami ,zamieszać i poddusić
Tarta warzywno - grzybowa
Ciasto wyjąć,rozwałkować na cienki placek
Tarta warzywno - grzybowa
Formę do pieczenia wysmarować delikatnie oliwą ,wyłożyć ciastem i podpiec około 15 minut w nagrzanym piekarniku
Tarta warzywno - grzybowa
Jajka roztrzepać wymieszać ze śmietaną i przyprawami
Tarta warzywno - grzybowa
Na podpieczonym cieście rozłożyć warzywa i grzyby,zalać przygotowaną mieszanką z jajek i śmietany
Tarta warzywno - grzybowa
Piec w nagrzanym piekarniku od 180 - 200 stopni przez 25 -30 minut
Tarta warzywno - grzybowa
Podawać zaraz po upieczeniu