Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wytrawne knedle z dynią i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne knedle w rozgrzewająco - jesiennym wydaniu. Robiłam je pierwszy raz, okazały się lepsze niż przypuszczałam :)

Wytrawne knedle z dynią i imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawne knedle z dynią i imbirem

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne knedle z dynią i imbirem
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski lub garnka, równo uciskamy i dzielimy na 4 części. Jedną z nich wyjmujemy, na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, następnie dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki i wbijamy jajko - zagniatamy jednolite ciasto. Dynię i cebulę kroimy w kostkę - smażymy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i ok 1/3 łyżeczki imbiru, lekko podlewamy wodą i dusimy aż się wypraży a dynia będzie miękka. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, lekko je spłaszczamy, układamy farsz z dyni i formujemy okrągłe knedle. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Podałam ze skwarkami.
Wytrawne knedle z dynią i imbirem
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki..
Wytrawne knedle z dynią i imbirem
Etap 2 do ciasta na knedle wbijamy jajko.
Wytrawne knedle z dynią i imbirem
Etap 3 na cieście układamy farsz z dyni.
Wytrawne knedle z dynią i imbirem
Etap 4 formujemy zgrabne knedle i gotujemy