Sposób przygotowania:
Knedle dyniowe z nadzieniem szpinakowym
Ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść na puree i ostudzić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć czosnek, wrzucić mrożony szpinak i gotować do uzyskania gęstej papki, przyprawić i ostudzić. To samo powtórzyć z dynią. Szpinak zmiksować z drobno pokrojonym serem feta i schłodzić.Ostudzoną dynię połączyć z ziemniakami, dodać trochę soli, mąkę i jajo. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei, dodać jeszcze odrobinę mąki. Następnie odrywać po kawałku ciasta, nadziewać ok. 1 czubatą łyżeczką masy szpinakowej, po czym formować okrągłe knedle. Gotowe knedle wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować przez 5 minut. Wyjąć knedle ostrożnie łyżką cedzakową. Można podawać z odrobiną tartego sera żółtego lub polane masłem szałwiowym.