szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Wytrawne muffinki z szynką, serem i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przekąska dla każdego. Można ją podawać z czerwonym barszczem lub bez niczego. Smakują na ciepło i na zimno.

Wytrawne muffinki z szynką, serem i koperkiem

Składniki:

Wytrawne muffinki z szynką, serem i koperkiem

Składniki suche

  • 25 dag. mąki pszennej
  • 10 dag. szynki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól, pieprz

Składniki mokre

Dodatkowo

  • starty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Wytrawne muffinki z szynką, serem i koperkiem

ETAP 1:

Wytrawne muffinki z szynką, serem i koperkiem
Przed włożeniem do piekarnika posypujemy muffinki startym serem

Szynkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Koperek i czosnek drobno posiekać. Do mąki dodać szynkę, cebulę, czosnek, koperek, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i pieprz. Wymieszać.

W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, olej i starty ser. Następnie dodać do suchych składników i wszystko razem wymieszać. Ciasto ponakładać do foremek na muffinki i posypać startym na dużych oczkach serem.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut.


Tagi:

przystawki