Sposób przygotowania:
Wytrawne ptysie
Ciasto na ptysie jest proste i łatwe w wykonaniu. Nie trzeba sobie brudzić rączek, wystarczy odrobina dokładności. Wodę i margarynę rozpuść w garnku - wodę niekoniecznie, powinna być w stanie płynnym :-) - i zagotuj. Wsyp całą mąkę i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto, odchodzące od garnka i od łyżki. Zdejmij z ognia i przestudź. Do przestudzonej masy wbij jajko i dokładnie je wmieszaj w ciasto. Postępuj tak z kolejnymi jajkami. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i śliskie. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - za pomocą łyżeczki (lub łyżki, jeżeli chcesz większe). Można użyć szprycy cukierniczej z grubą końcówką. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 25 - 30 minut. Uwaga - nie otwieraj piekarnika! Tak przygotowane ptysie są przekąską samą w sobie. Można je również nadziać dowolnym farszem - ja użyłem pasty z gotowanego mięsa i pasty z wędzonej makreli. Jeżeli ktoś lubi na słodko - bardzo proszę.