Sposób przygotowania:
Wytrawne rurki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby się nieco ogrzało, dzięki temu będzie lepiej nawijało się na rurki. Następnie ciasto rozwinąć i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 1,5 cm.
Foremki do rurek owinąć paskami ciasta zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto zachodziło na siebie. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i czarnuszki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki ładnie się przyrumienią, na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe rurki ściągnąć z foremek i odłożyć do wystudzenia.
Przygotować nadzienie.
Do miski przełożyć zmielony twaróg. Dodać trochę jogurtu jeśli potrzeba aby twaróg nabrał bardziej kremowej konsystencji. Masę twarogową podzielić na dwie nierówne części.
Do większej części (ok 2/3 masy) dodać koperek, drobno pokrojonego łososia oraz sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Do drugiej mniejszej części (ok 1/3 masy) dodać chrzan oraz sól i pieprz i również dokładnie wymieszać. Gotowymi masami nadziać rurki.
Masę chrzanową nakładałam za pomocą szprycy ponieważ była gładka natomiast masę z łososiem nakładałam maleńką łyżeczką.
Z podanych składników wyszło mi ok 30 rurek.
Foremki do rurek owinąć paskami ciasta zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto zachodziło na siebie. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i czarnuszki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki ładnie się przyrumienią, na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe rurki ściągnąć z foremek i odłożyć do wystudzenia.
Przygotować nadzienie.
Do miski przełożyć zmielony twaróg. Dodać trochę jogurtu jeśli potrzeba aby twaróg nabrał bardziej kremowej konsystencji. Masę twarogową podzielić na dwie nierówne części.
Do większej części (ok 2/3 masy) dodać koperek, drobno pokrojonego łososia oraz sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Do drugiej mniejszej części (ok 1/3 masy) dodać chrzan oraz sól i pieprz i również dokładnie wymieszać. Gotowymi masami nadziać rurki.
Masę chrzanową nakładałam za pomocą szprycy ponieważ była gładka natomiast masę z łososiem nakładałam maleńką łyżeczką.
Z podanych składników wyszło mi ok 30 rurek.
CORAL
halina