VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moje duże kreatywne rurki. Szukałam pomysłu na przystawkę i znalazłam świetny sposób. Są idealne na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra. Smakują na ciepło jak i na zimno.

Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami

 

  • 150 g ryżu
  • 200 g pieczarek
  • 150 g kurek
  • 2 marchewki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Białko do posmarowania ciasta
  • Olej do smażenia
  • 1/2 cebuli
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Masło do posmarowania rurki

 

Sposób przygotowania:

Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami
1.Z gazety o wymiarach 20x30 cm formujemy rulon na kształt rurki. Sklejamy taśmą. Owijamy dokładnie folią aluminiową. Smarujemy masłem. 2.Rozwijamy ciasto francuskie. Wzdłuż szerszej części wycinamy 2 cm paski. Owijamy przygotowane duże rurki. Smarujemy białkiem. Ciasto pieczemy w 200*C przez 17 minut. Gorące zdejmujemy z rurki. 3.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ryż wraz z marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 4.Cebule kroimy w drobna kosteczkę. Kurki dokładnie czyścimy. Pieczarki kroimy w kosteczkę. Grzyby z cebulką smażymy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy sola i pieprzem. 5.Grzyby mieszamy z ryżem i marchewką. Farszem napełniamy upieczone rurki. Z podanych składników wychodzą 4 rurki 
Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami
Etap 1 Gazete zwijamy w rulon i owijamy taśmą
Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami
Etap 2 Dokładnie owijamy folią aluminiową
Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami
Etap 3 Wycinamy paski o szerokości 2 cm
Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami
Etap 4 Rurki pieczemy w 200*C przez 17 minut