Sposób przygotowania:
Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli
Dzień wcześniej rozmrażamy szpinak. Następnego dnia : Filety z makreli myjemy i odsączamy z wody. Osuszamy papierowym ręcznikiem i posypujemy przyprawami, skrapiamy sokiem cytryny i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Ciasto szpinakowe : odciśnięty szpinak blendujemy z olejem. Jajka miksujemy i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól. Miksujemy do połączenia i dolewamy zblendowany szpinak, ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Rzodkiewkę myjemy i osuszamy. 3 rzodkiewki kroimy w półplasterki , a resztę w kosteczkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy na drobno.
Krem : upieczone makrelę pozbawiamy skóry i ości, mielimy na drobno.
Do zmielonej ryby dodajemy serki, przyprawy, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę i mieszamy. Z ciasta wykrawamy dużą obręczą 4 kółka.
Składanie : do obręczy wkładamy 1 krążek ciasta, 1/4 kremu, 1 krążek ciasta, 1/4 kremu. Drugi torcik przygotowujemy w ten sam sposób.
Torciki wstawiamy do lodówki najmniej na 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z obręczy i dekorujemy. Boki i górę pokrojoną rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Rzodkiewkę myjemy i osuszamy. 3 rzodkiewki kroimy w półplasterki , a resztę w kosteczkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy na drobno.
Krem : upieczone makrelę pozbawiamy skóry i ości, mielimy na drobno.
Do zmielonej ryby dodajemy serki, przyprawy, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę i mieszamy. Z ciasta wykrawamy dużą obręczą 4 kółka.
Składanie : do obręczy wkładamy 1 krążek ciasta, 1/4 kremu, 1 krążek ciasta, 1/4 kremu. Drugi torcik przygotowujemy w ten sam sposób.
Torciki wstawiamy do lodówki najmniej na 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z obręczy i dekorujemy. Boki i górę pokrojoną rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
SylaUla
kuchenny świat