kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 995]

Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne torciki. Krążki ciasta szpinakowego przełożone kremem z pieczonej makreli, serka kanapkowego i chrupiących rzodkiewek. Polecam.

Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli

Na ciasto szpinakowe :

  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • blaszka 24 x 24
  • papier do pieczenia

Na pieczone makrelę :

  • 3 filety z makreli
  • przyprawa cytrynowa do ryb
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • blaszka
  • papier do pieczenia

Na krem :

  • obrane mięso z makreli
  • 150 gram serka śmietankowego z czosnkiem
  • 2 łyżki z dużym czubkiem serka śmietankowego
  • sól do smaku
  • pieprz go smaku
  • czosnku granulowany do smaku
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Ponadto :

  • duża obręcz

Sposób przygotowania:

Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli
Dzień wcześniej rozmrażamy szpinak. Następnego dnia : Filety z makreli myjemy i odsączamy z wody. Osuszamy papierowym ręcznikiem i posypujemy przyprawami, skrapiamy sokiem cytryny i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Ciasto szpinakowe : odciśnięty szpinak blendujemy z olejem. Jajka miksujemy i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól. Miksujemy do połączenia i dolewamy zblendowany szpinak, ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Rzodkiewkę myjemy i osuszamy. 3 rzodkiewki kroimy w półplasterki , a resztę w kosteczkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy na drobno.

Krem : upieczone makrelę pozbawiamy skóry i ości, mielimy na drobno.

Do zmielonej ryby dodajemy serki, przyprawy, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę i mieszamy. Z ciasta wykrawamy dużą obręczą 4 kółka.

Składanie : do obręczy wkładamy 1 krążek ciasta, 1/4 kremu, 1 krążek ciasta, 1/4 kremu. Drugi torcik przygotowujemy w ten sam sposób.

Torciki wstawiamy do lodówki najmniej na 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z obręczy i dekorujemy. Boki i górę pokrojoną rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli
Filety z makreli przyprawiamy i pieczemy.
Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli
Do zmielonej ryby dodajemy przyprawy i serek, mieszamy.
Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli
Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę.