Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Chlebek z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki chlebek bez drożdży, wyrastania i wyrabiania. Mnie on bardziej przypomina keks wytrawny, który idealnie pasuje do zup typu krem czy sałatek.

Chlebek z oliwkami

Składniki:

Chlebek z oliwkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 szt. czarnych oliwek
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Chlebek z oliwkami

ETAP 1:

Chlebek z oliwkami
Gładkie ciasto - wymieszana mąka z sodą, jajkami, winem i oliwą

Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną i wbijać po jednym jajku, za każdym razem mieszać aż każde się wchłonie. Dodać wino oraz oliwę i wymieszać, aż ciasto zrobi się gładkie.

ETAP 2:

Chlebek z oliwkami
oliwki pokrojone w cienkie plasterki i starty żółty ser - dodane do ciasta

Dodać do ciasta oliwki pokrojone w cienkie plasterki oraz ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy i wymieszać.

ETAP 3:

Chlebek z oliwkami
Masa na chlebek przeniesiona do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

Masę przenieść do keksówki (12 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min., aż nie będzie mokry w środku.

ETAP 4:

Chlebek z oliwkami
Po wyjęciu z piekarnika studzić najpierw w keksówce a następnie na kratce

Studzić przez 15 min. w keksówce, a następnie na kratce.

Tagi:

chleb pieczywo