paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

wywar imbirowy z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

świeża i bardzo aromatyczna zupka

wywar imbirowy z krewetkami

Składniki:

wywar imbirowy z krewetkami

 

  • 1 litr wywaru warzywnego(z kostki)
  • 12 gotowanych krewetek
  • 5 plasterków obranego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka świeżej trawy cytrynowej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • olej sezamowy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

wywar imbirowy z krewetkami
Wywar przelewamy do garnka i gotujemy. Czosnek obieramy kroimy na pół i wrzucamy do wywaru. Trawę cytrynową i papryczkę dokładnie myjemy i dodajemy do zupy. Natkę myjemy i rwiemy na kawałki, dodajmy do garnka. W takiej postaci pod przykryciem gotujemy ok 15 min . W ty czasie płuczemy kolendrę i rozdrabniamy ją. Do miseczek wkładamy po 3 krewetki i odrobinę listków kolendry. Gdy zupa jest ugotowana doprawiamy ja kilkoma kroplami sosu sojowego, rybnego, oleju sezamowego oraz szczyptą pieprzu i soli. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 min. Następnie przecedzamy i czystą zupę rozlewamy do misek.

Tagi:

sosy krewetki