Sposób przygotowania:
Z bakłażana małe roladki
Bakłażana myjemy, osuszamy, odcinamy końce i kroimy w paski wzdłuż o grubości mniej więcej 0,5 cm. kiedy mamy już pokrojonego bakłażana posypujemy go z obu stron solą i odstawiamy na bok. czerwoną cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę, odkładamy na bok Pomidory parzymy gorącą wodą, i obieramy ze skórki a następnie kroimy w plastry mniej więcej o grubości 0.5cm. Rozgrzewany na patelki około 5 łyżek stołowych oleju, najlepiej rzepakowego i smażymy z obu stron bakłażana za złoty kolor. w miedzy czasie do miska przekładamy mięso mielone, wbijamy całe jajko, cebulkę, szczyptę tymianku, sól i pieprz wcześniej pokrojoną i mieszkamy widelcem alby składniki dobrze się połączyły. Na wystudzonych plastrach bakłażana nakładam farsz i zwijam roladki. układam je w naczyniu żaroodpornym na przemian z plastrami pomidora oraz z plastrami sera mozzarella pokrojonymi dość cienko. Całość posypuję świeżo posiekanym oregano, skrapiam oliwą i piekę 30 minut w 200 stopniach. Smacznego.