sikalafa23

sikalafa23

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Z bakłażana małe roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne danie na spotkanie rodzinne

Z bakłażana małe roladki

Składniki:

Z bakłażana małe roladki

 

  • świeży bakłażan średniej wielkości
  • 35 dag mięsa mielonego ( wieprzowego z łopatki)
  • 2 średnie pomidory
  • średnia czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 1 kula białej mozzarelli ( 1 opakowanie)
  • przyprawy:
  • tymianek suszony
  • świeże oregano pieprz sól olej

Sposób przygotowania:

Z bakłażana małe roladki
Bakłażana myjemy, osuszamy, odcinamy końce i kroimy w paski wzdłuż o grubości mniej więcej 0,5 cm. kiedy mamy już pokrojonego bakłażana posypujemy go z obu stron solą i odstawiamy na bok. czerwoną cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę, odkładamy na bok Pomidory parzymy gorącą wodą, i obieramy ze skórki a następnie kroimy w plastry mniej więcej o grubości 0.5cm. Rozgrzewany na patelki około 5 łyżek stołowych oleju, najlepiej rzepakowego i smażymy z obu stron bakłażana za złoty kolor. w miedzy czasie do miska przekładamy mięso mielone, wbijamy całe jajko, cebulkę, szczyptę tymianku, sól i pieprz wcześniej pokrojoną i mieszkamy widelcem alby składniki dobrze się połączyły.  Na wystudzonych plastrach bakłażana nakładam farsz i zwijam roladki. układam je w naczyniu żaroodpornym na przemian z plastrami pomidora oraz z plastrami sera mozzarella pokrojonymi dość cienko. Całość posypuję świeżo posiekanym oregano, skrapiam oliwą i piekę  30 minut w 200 stopniach. Smacznego.