Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto drożdżowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto lekkie i puszyste. Tanie i łatwe do przygotowania. Doskonale smakuje ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.

Ciasto drożdżowe z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z budyniem

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 30g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z budyniem
Ciasto: Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj jajko, cukier waniliowy oraz sól. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę. Do ciasta wlej rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Dokładnie wyrób ciasto. Oprósz mąką i odstaw do godzinę do wyrośnięcia. Budyń: Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. W odlanym mleku wymieszaj budynie. Masę wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę (wymiary 35cm x35cm). Na ciasto wyłóż budyń i wyrównaj. Ciasto piecz 55 minut w temperaturze 160 stopni. 
Ciasto drożdżowe z budyniem
Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj jajko, cukier waniliowy oraz sól. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę. Do ciasta wlej rozpuszczoną, przestudzoną margarynę.
Ciasto drożdżowe z budyniem
Dokładnie wyrób ciasto. Oprósz mąką i odstaw do godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe z budyniem
Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. W odlanym mleku wymieszaj budynie. Masę wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia.
Ciasto drożdżowe z budyniem
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę (wymiary 35cm x35cm). Na ciasto wyłóż budyń i wyrównaj. Ciasto piecz 55 minut w temperaturze 160 stopni.