Sposób przygotowania:
Drożdżowe z budyniemETAP 1:
Drożdże kruszymy do miski i posypujemy je cukrem.
ETAP 2:
Następnie do miski wlewamy roztrzepane jajka, olej i mleko. Składniki w misce posypujemy mąką (4 szklanki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2,5 godziny.
ETAP 3:
Po tym czasie całość mieszamy dokładnie łyżką.
ETAP 4:
750 ml mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. W pozostałej części mleka rozpuszczamy proszki budyniowe. Do wrzącego mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy mieszając, aż będzie gęsty.
ETAP 5:
Wymieszane ciasto drożdżowe wykładamy na natłuszczoną blachę, równamy.
ETAP 6:
Na ciasto wylewamy gorący budyń i równamy.
Kruszonka
Mąkę cukier i margarynę przekładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 190-200 stopni.
Po upieczeniu zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.