gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Drożdżowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane ciasto drożdżowe z budyniem polecam do popołudniowej kawki. Jest pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Drożdżowe z budyniem

Składniki:

Drożdżowe z budyniem

Ciasto

Budyń

  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 75 gram cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z budyniem

ETAP 1:

Drożdżowe z budyniem
Pokruszone drożdże w misce posypujemy cukrem.

Drożdże kruszymy do miski i posypujemy je cukrem.

ETAP 2:

Drożdżowe z budyniem
Do drożdzy i cukru wlewamy jajka, mleko i olej.

Następnie do miski wlewamy roztrzepane jajka, olej i mleko. Składniki w misce posypujemy mąką (4 szklanki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2,5 godziny.

ETAP 3:

Drożdżowe z budyniem
Wyrośnięte składniki ciasta w misce mieszamy łyżką.

Po tym czasie całość mieszamy dokładnie łyżką.

ETAP 4:

Drożdżowe z budyniem
Ze składników na budyń gotujemy gęsty budyń.

750 ml mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. W pozostałej części mleka rozpuszczamy proszki budyniowe. Do wrzącego mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy mieszając, aż będzie gęsty.

ETAP 5:

Drożdżowe z budyniem
Ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę.

Wymieszane ciasto drożdżowe wykładamy na natłuszczoną blachę, równamy.

ETAP 6:

Drożdżowe z budyniem
Gorący budyń wykładamy na ciasto drożdżowe.

Na ciasto wylewamy gorący budyń i równamy.

Kruszonka

Drożdżowe z budyniem
Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką.

Mąkę cukier i margarynę przekładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 190-200 stopni.

Po upieczeniu zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.