patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Ciasto z jabłkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne i szybkie ciasto z ciemnej mąki z jogurtem, jabłkami i kruszonką. Pyszne ciasto do kawy czy herbaty.

Ciasto z jabłkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami i kruszonką

na Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 4 jajka
  • 50 ml oleju
  • 300 ml jogurtu naturalnego 0%
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu

kruszonka

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g miękkiegi masła

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i kruszonką
Jajka ubijam z cukrem. Następnie do powstalej masy dodaję płynne składniki i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Kolejno dodaję obie mąki, budyń, proszek do pieczenia i znów mieszam łyżką do połączenia składników.

Następnie obieram jabłka i kroję w talarki albo połówki.

Ciasto przekładam do foremki (ja dałam keksówkę). Na wierzch wkładam jabłka.

Z podanych składników robię kruszonkę.

Za pomocą palców rozdrabniam ją i posypuje ciasto. Następnie posypuję cynamonem. Wkładam do piekarnika na 180 stopni na 45 min. góra-dół do tzw suchego patyczka.

Po upieczeniu wystawiam ciasto na kratkę, by przestygło.

Smacznego
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Do masy jajecznej dodaję budyń waniliowy i proszek do pieczenia.
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Następnie dodaję oba rodzaje mąki i mieszam dokładnie wszystko.
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Dokładnie wymieszane ciasto przelewam do foremki i piekę.
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Upieczone ciasto przekładam na kratkę a następnie studzę.