cziku

cziku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto z jabłkami i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, łatwe i szybkie ciasto, w sam raz, gdy sezon na jabłka w pełni.

Ciasto z jabłkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami i kruszonką

 

  • Kruszonka: 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,75 szklanki mąki
  • Ciasto: 2 duże jabłka
  • łyżka cynamonu
  • 200g masła
  • 1,3 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i kruszonką
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i posypujemy cynamonem. Kruszonka: mieszamy masło, cukier i mąkę w odpowiednich proporcjach, wyrabiamy ręcznie i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta. Ciasto: miękkie masło ucieramy z cukrem na gładko, następnie dodajemy jajka- stopniowo jedno po drugim. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką lub mikserem na minimalnych obrotach. Na formę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, następnie układamy jabłka, zachowując odstępy, aby ciasto miało gdzie wyrosnąć. Na samą górę układamy kruszonkę potartą na tarce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180st. na ok 60-65 minut. Smacznego!
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i posypujemy cynamonem.
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Przygotowaną kruszonkę przechowujemy w zamrażalniku.
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Ciasto z ułożonymi jabłkami posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.