Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i posypujemy cynamonem. Kruszonka: mieszamy masło, cukier i mąkę w odpowiednich proporcjach, wyrabiamy ręcznie i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta. Ciasto: miękkie masło ucieramy z cukrem na gładko, następnie dodajemy jajka- stopniowo jedno po drugim. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką lub mikserem na minimalnych obrotach. Na formę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, następnie układamy jabłka, zachowując odstępy, aby ciasto miało gdzie wyrosnąć. Na samą górę układamy kruszonkę potartą na tarce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180st. na ok 60-65 minut. Smacznego!
kasienka1987