szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wersja naleśników na wytrawnie, którą często przygotowuję w naszym domu. Zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów.

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

Składniki:

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

Na naleśniki

Na nadzienie

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag. sera
  • sól

Na sos

  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

Przygotowanie naleśników

Zaiekane naleśniki z kurczakiem
Przygotowane naleśniki do faszerowania nadzieniem z kurczaka

Jajka mieszamy z mlekiem, wodą i solą za pomocą trzepaczki. Dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto.

Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju i smażymy naleśniki po kilka minut z każdej strony.

Przygotowanie nadzienia

Pierś z kurczaka umyć,oczyścić i pokroić w drobną kostkę. 3 łyżki oleju, przyprawę do kurczaka, słodką papryką i wędzoną papryką dodać do pokrojonego kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut w chłodne miejsce.

Patelnię rozgrzać i wyłożyć na nią kurczaka wraz z olejem wymieszanym z przyprawami. Przesmażyć, dodać pokrojoną w kostkę warzywa: cebulę, pomidora i paprykę. Przyprawić wszystko solą i przyprawą do pizzy.

Przygotowanie sosu i wykończenie dania

Zaiekane naleśniki z kurczakiem
Zapiekane naleśniki po wyjęcu z piekarnika

Wodę, koncentrat, keczup,zioła prowansalskie, słodką paprykę zagotować, doprawić na pikantnie pieprzem i solą. Naleśniki rozłożyć.

Lepiej, aby były przestudzone, bo łatwiej się zwijają. Na każdym z naleśników nałożyć nadzienie z kurczaka, posypać obficie startym serem, a następnie zrolować.

Ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalać przygotowanym, lekko przestudzonym sosem pomidorowym i na wierzchu posypać jeszcze startym serem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i zapiekać ok. 15-20 minut, aż ser ładnie się roztopi.