Sposób przygotowania:
zając w śmietanie
Wodę zagotować z obraną, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami, ostudzić, wymieszać z octem. Comber i uda zajęcze ułożyć w emaliowanym naczyniu, zalać ostudzoną zalewą i pozostawić w chłodnym miejscu na 4 dni, codziennie obracając. Mięso wyjąć, opłukać, usunąć błony, naszpikować plastrami słoniny, natrzeć solą i odrobiną mielonego pieprzu. W brytfannie rozgrzać tłuszcz, ułożyć mięso, polać tłuszczem, podlać wodą i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około dwie godziny polewając sosem z pieczenia. W miarę potrzeby wyparowania sosu uzupełniać go wodą. Gdy mięso będzie miękkie polać śmietaną dokładnie rozmieszaną z mąką i jeszcze trzymać w piekarniku piętnaście minut.