Sposób przygotowania:
„Zając” z jajkiem
Gotujemy na twardo 4 jajka, studzimy i obieramy ze skorupki. Łopatkę wieprzową mielimy, boczek wędzony kroimy w cienkie plastry. Mielone mięso mieszamy z 2 surowymi jajkami, 4 łyżkami bułki tartej, posiekaną drobno cebulą i przyprawami: solą i ostrą papryką. Mięso i pozostałe składniki wyrabiamy rękoma na jednolitą masę. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Następnie na dnie keksówki rozkładamy boczek, w taki sposób żeby sięgał do połowy blaszki. Do blaszki przekładamy połowę wyrobionego mięsa mielonego i układamy wzdłuż ugotowane jajka. Jajka przykrywamy pozostałą masą z mielonego mięsa, wyrównujemy i posypujemy odrobiną bułki tartej. Tak przygotowanego „Zająca” pieczemy ok. 1,5 h w 180 st. C. SMACZNEGO!
marietta