kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

„Zając” z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

„Zając” z jajkiem nie mający nic wspólnego z zającem ;) Danie idealne na wielkanocny stół ale nie tylko, zachęcam do zrobienia!

„Zając” z jajkiem

Składniki:

„Zając” z jajkiem

 

 

Sposób przygotowania:

„Zając” z jajkiem
Gotujemy na twardo 4 jajka, studzimy i obieramy ze skorupki. Łopatkę wieprzową mielimy, boczek wędzony kroimy w cienkie plastry. Mielone mięso mieszamy z 2 surowymi jajkami, 4 łyżkami bułki tartej, posiekaną drobno cebulą i przyprawami: solą i ostrą papryką. Mięso i pozostałe składniki wyrabiamy rękoma na jednolitą masę. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Następnie na dnie keksówki rozkładamy boczek, w taki sposób żeby sięgał do połowy blaszki. Do blaszki przekładamy połowę wyrobionego mięsa mielonego i układamy wzdłuż ugotowane jajka. Jajka przykrywamy pozostałą masą z mielonego mięsa, wyrównujemy i posypujemy odrobiną bułki tartej. Tak przygotowanego „Zająca” pieczemy ok. 1,5 h w 180 st. C. SMACZNEGO!

Tagi:

jajko tarta jajka