agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pieczeń z jajkiem wg agnieszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna swojska pieczeń bez konserwantów z jakiem na twardo

Pieczeń z jajkiem wg  agnieszki

Składniki:

Pieczeń z jajkiem wg agnieszki

 

  • Mięso mielone 1,5 kilograma
  • jajko surowe 2 sztuki
  • jajko gotowane na twardo sztuk
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól 1,5 łyżeczki
  • pieprz 1 łyżeczka
  • bułka tarta 5 dkg
  • zielona pietruszka 3 gałązki
  • bazylia 1 szczypta
  • oregano 1 szczypta
  • białko 1 sztuka

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z jajkiem wg agnieszki
Przygotować niezbędne składniki na pieczeń, mięso mielone drobno wyłożyć do miski, wbić jajka, dodać majeranek, sól, pieprz, bułkę tarta, posiekać drobno pietruszkę i dodać do składników, dodać bazylię, oregano i wyrobić bardzo dokładnie mięso na jednolita masę. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Wąską i długą foremkę do pieczenia keksów natłuścić margaryną i wyłożyć przygotowaną masę, pookładać jajka na twardo i wyłożyć resztę masy na wierzch, uklepać dokładnie aby pieczeń się nie rozpadała podczas pieczenia jej. Rozmącić białko jajka kurzego i na wierzchu pieczeni wysmarować dokładnie pieczeń, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180- 200 stopni C i piec pieczeń około 1,5 godziny aż będzie miękka i upieczona.