Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zakręcona drożdżówka z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 45
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki sposób na pyszną drożdżówkę, która utrzymuje swoją świeżość przez cały tydzień. Przekładana masą twarogową.

Zakręcona drożdżówka z serem

Składniki:

Zakręcona drożdżówka z serem

Składniki na ciasto:

Dodatkowo:

  • 1kg twarogu sernikowego
  • Żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zakręcona drożdżówka z serem

ETAP 1:

Zakręcona drożdżówka z serem

1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

2. Trzy całe jajka i sześć żółtek utrzeć mikserem z 1 ½ szk. cukru, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Zakręcona drożdżówka z serem

3. Twaróg łączymy z cukrem pudrem oraz z żółtkiem najlepiej chwilę zmiksować mikserem.

4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę twarogową następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę pokrojoną częścią do góry.

ETAP 3:

Zakręcona drożdżówka z serem

5. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.

6. Gotowe.

7. Smacznego.