Sposób przygotowania:
Ryba po grecku z suszonymi pomidoramiETAP 1:
Ryby rozmrozić. Skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą ziołowa i pieprzem ziołowym. Opanierowac w mące i usmażyć z obu stron na oleju. Wyłożyć na talerz.
Marchewki i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, szczyptę pieprzu czarnego i trochę soli. Dodać listek i ziele angielskie. Wymieszać i przesmażyć. Dodać startą marchewkę i selera. Podsmażyć. Podlać niewielką ilością wody i dusić około 15 minut.
Pomidory suszone zblendowac i dodać do warzyw. Dodać też koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić aż warzywa będą mięciutkie.
W półmisku na dnie ułożyć połowę ryb pokrojonych na kawałki. Wyłożyć połowę sosu warzywnego, znów kawałki ryb i resztę warzyw.
Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce.