WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ryba po grecku z suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna ryba po grecku z dodatkiem zblendowanych suszonych pomidorów, z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Ryba po grecku z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba po grecku z suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Ryby rozmrozić. Skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą ziołowa i pieprzem ziołowym. Opanierowac w mące i usmażyć z obu stron na oleju. Wyłożyć na talerz.

Marchewki i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, szczyptę pieprzu czarnego i trochę soli. Dodać listek i ziele angielskie. Wymieszać i przesmażyć. Dodać startą marchewkę i selera. Podsmażyć. Podlać niewielką ilością wody i dusić około 15 minut.

Pomidory suszone zblendowac i dodać do warzyw. Dodać też koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić aż warzywa będą mięciutkie.

W półmisku na dnie ułożyć połowę ryb pokrojonych na kawałki. Wyłożyć połowę sosu warzywnego, znów kawałki ryb i resztę warzyw.

Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce.

Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Ryba po grecku po złożeniu wszystkich warstw
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Filety rybne po usmażeniu na patelni na oleju
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Filety rybne po rozmrozeniu przyprawione przyprawami