bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Paszteciki z kapustą i grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Paszteciki są bardzo smaczne, możemy podać je do barszczu czerwonego jako wigilijne danie lub piątkowy obiad.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

Paszteciki z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

 

 

 

 

  • Farsz:

 

  • 1 kilogram kiszonej kapusty

 

 

  • 2 cebule

 

  • olej

 

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Kapustę przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby zalewamy gorącą wodą ,pozostawiamy żeby się wymoczyły i gotujemy do miękkości.  

Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy odciśniętą kapustę, grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach.

Drożdże rozcieramy z mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, śmietanę i roztrzepane jajka z żółtkami. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy równomiernie 1/4 farszu.

Zwijamy, układając łączeniem do dół. Kroimy na małe kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut .