Sposób przygotowania:
Paszteciki z kapustą i grzybami
Kapustę przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby zalewamy gorącą wodą ,pozostawiamy żeby się wymoczyły i gotujemy do miękkości.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy odciśniętą kapustę, grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach.
Drożdże rozcieramy z mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, śmietanę i roztrzepane jajka z żółtkami. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy równomiernie 1/4 farszu.
Zwijamy, układając łączeniem do dół. Kroimy na małe kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut .
Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy odciśniętą kapustę, grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach.
Drożdże rozcieramy z mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, śmietanę i roztrzepane jajka z żółtkami. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy równomiernie 1/4 farszu.
Zwijamy, układając łączeniem do dół. Kroimy na małe kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut .
ciasteczka
skuter5
Czekoladka 2
mocsłodkości