BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Zakwas buraczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj podaję przepis na zakwas buraczany, który wykorzystuję do domowego barszczu i nie tylko. Jest napojem wzmacniającym i orzeźwiającym. Zakwas buraczany oczyszcza i wzmacnia krew, dlatego polecałabym pić go osobą z niedokrwistością (anemią).

Zakwas buraczany Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zakwas buraczany

 

Sposób przygotowania:

Zakwas buraczany
Buraki dokładnie wyszorować, umyć, a następnie pokroić w grube plastry.

Plastry buraków poukładać w dobrze wymytym słoju na zmianę z przyprawami, czosnkiem i imbirem. Całość zalać ciepłą wodą z solą tak, aby buraki były przykryte.

Słój dobrze zakryć gazą, związać i odstawić w ciepłe miejsce na około 7 dni.

Podczas kiszenia powstaje piana, którą można zbierać dużą, czystą łyżką.

Po 7 dniach zakwas jest gotowy do spożycia.

Ukiszony zakwas przelać do czystych, szczelnie zakręcanych butelek i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Zakwas buraczany
Buraki dokładnie umyć,wyszorować a następnie pokroić
Zakwas buraczany
Pokroić w grubsze plastry i poukładać na przemian z przyprawami, czosnkiem i imbirem
Zakwas buraczany
Całość zalać ciepłą wodą wymieszaną z solą
Zakwas buraczany
Tak przygotowany zakwas odłożyć w ciepła miejsce na około 7 dni
Zakwas buraczany
Gotowy zakwas przelać do czystych szczelnie zamykanych butelek
Zakwas buraczany
Zakwas gotowy do spożycia