Sposób przygotowania:
Barszczyk z uszkami na Nowy Rok
Umyć mięso i podzielić na kawałki. Obrać warzywa ( z cebul usunąć tylko wierzchnie łupiny ). Do garnka włożyć kurczaka i przekrojone na kawałki marchew, pietruszki, seler, por. Cebule włożyć przekrojone na pół. Dodać listki laurowe, ziela angielskie, pieprz ziarnisty, lubczyk . Zalać wodą, wsypać szczyptę soli i gotować na bardzo małym gazie ok 1 godziny. Obrać buraki. Pokroić w cienkie plasterki. Wyłowić z mięso i wywaru warzywa. Włożyć buraki. Jeśli trzeba dolać odrobinę wody tak by buraki były zakryte. Wlać wywar z gotowania grzybów lub wrzucić suszone grzyby. Gotować do miękkości buraków. Zdjąć z gazu i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przecedzić. Doprawić do smaku octem ( dodawać po łyżce i próbować ). Przed podaniem podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania. * Warzywa ( bez pora i cebuli ) można użyć na sałatkę. ** Mięso obrać i użyć na farsz. *** Podawać z uszkami, pasztecikami, krokietami itp.