Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Barszczyk z uszkami na Nowy Rok

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Całe życie broniłam się przed zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny. A , że zostało mi zamrożonych przygotowanych wcześniej uszek to z nimi podałam.

Barszczyk z uszkami na Nowy Rok

Składniki:

Barszczyk z uszkami na Nowy Rok

 

  • 2 kg buraków ( najlepiej podłużnych -cienkich)
  • 1 duża ćwiartka z kurczaka
  • 5 dużych marchewek
  • 2 duże pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1/2 pora
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • kilka listków lubczyku
  • 2 ziela angielskie
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • maggi w płynie do smaku
  • sól do smaku
  • 1/3 szklanki mocnego wywaru z gotowania grzybów suszonych lub 3 kapelusze ( średnie) grzybów suszonych
  • 1,5 litra wody ( ok. )
  • 3 płaskie łyżki 10 % octu spirytusowego

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk z uszkami na Nowy Rok
Umyć mięso i podzielić na kawałki. Obrać warzywa ( z cebul usunąć tylko wierzchnie łupiny ). Do garnka włożyć kurczaka i przekrojone na kawałki marchew, pietruszki, seler, por. Cebule włożyć przekrojone na pół. Dodać listki laurowe, ziela angielskie, pieprz ziarnisty, lubczyk . Zalać wodą, wsypać szczyptę soli i gotować na bardzo małym gazie ok 1 godziny. Obrać buraki. Pokroić w cienkie plasterki. Wyłowić z mięso i wywaru warzywa. Włożyć buraki. Jeśli trzeba dolać odrobinę wody tak by buraki były zakryte. Wlać wywar z gotowania grzybów lub wrzucić suszone grzyby. Gotować do miękkości buraków. Zdjąć z gazu i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przecedzić. Doprawić do smaku octem ( dodawać po łyżce i próbować ). Przed podaniem podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania. * Warzywa ( bez pora i cebuli ) można użyć na sałatkę. ** Mięso obrać i użyć na farsz. *** Podawać z uszkami, pasztecikami, krokietami itp.