pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zakwas chlebowy 2000 na wieki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

dokarmiany posłuży nam nawet dziesiątki lat, podobnie jak wino stając się z czasem coraz lepszy

Zakwas chlebowy 2000 na wieki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas chlebowy 2000 na wieki

 

Sposób przygotowania:

Zakwas chlebowy 2000 na wieki
Do naczynia plastikowego (np. wiaderka po serze twarogowym) wsypuję 60 g mąki żytniej typ 2000 i wlewam 60 ml letniej wody. Mieszam i wiaderko szczelnie przykrywam. Odstawiam na 24 godziny w ciepłe miejsce (jeśli kaloryfery już nie grzeją wiaderko lekko okręcam grubym ręczniki). Po tym czasie do wymieszanej mikstury dodaję ponownie 60 gram mąki żytniej i troszkę mniej wody - 50 ml wody. Tym razem przykrywam wierzch tylko ściereczką i odstawiam na 12 godzin. Po tym czasie odkrywam, zakwas mieszam i ponownie przykrywam (tym razem szczelnie pokrywką) na kolejne 12 godzin. Po tym czasie ponownie wsypuję 60gram mąki i 50 ml wody, mieszam, przykrywam i odstawiam na 24h. Tak robię jeszcze przez 3 dni. Z zakwasu powinny ulatniać się bąbelki powietrza. Zapach lekko kwaskowaty. Tak przygotowany zakwas trzymamy szczelnie zamknięty w lodówce. Dokarmiamy go mąką i wodą (po 60/50g) raz na dwa/trzy tygodnie lub wtedy gdy pieczemy chleb (ja zawsze biorąc zakwas do chleba dodaję do mego starego po 50gr wody i mąki żytniej 2000).
Zakwas chlebowy 2000 na wieki
Odpowiednio dobrane ilości mąki i wody mieszam ze sobą
Zakwas chlebowy 2000 na wieki
Odmierzam składniki dokładnie najlepiej z użyciem wagi
Zakwas chlebowy 2000 na wieki
Średnio co 24 godziny dokarmiam zakwas nową mąką i wodą
Zakwas chlebowy 2000 na wieki
Bąbelki powietrza są oznaką pracy zakwasu

Tagi:

zakwas