Sposób przygotowania:
Zakwas do chleba
Osobiście często piekę swój chleb - normalnie - bez maszynki - w silikonowych foremkach. Swój zakwas wyhodowałam sama, ale można go również "zdobyć" od innych, którzy lubią piec chleb :) Każdy zakwas, raz zrobiony służy nam potem przez wiele wiele razy bo za każdym razem gdy pieczemy chleb, zużywamy nasz zakwas ale z przygotowanego ciasta "odbieramy" ponownie do słoiczka kilka łyżek na kolejny raz. Przepis jest bardzo prosty - bierzemy jakieś większe naczynie (bo zakwas będzie rósł) i wsypujemy mąkę a następnie zalewamy ją ciepłą wodą. Mieszamy i przykryte ściereczką odkładamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dosypujemy do naszego zakwasu taką samą porcje mąki i wody i znowu mieszamy i znowu odkładamy. Trzeciego dnia te same czynności - i nasz zakwas powinien zacząć bąbelkować. Nie przejmujcie się zapachem. Cały proces "dosypywania" trwa ok 5 dni i po tym czasie najlepiej upiec pierwszy chleb :) a gotowy zakwas można trzymać w lodówce do 2 tygodni.
dża
Elficzna
dża
Dziękuję :)
dża
Elficzna
nie ma problemu :) jak coś to chętnie służę pomocą