Sposób przygotowania:
Zakwas na barszcz czerwony inaczej
Przygotować litrowy słój . Obrać buraki, umyć i pokroić w cienkie pół plastry . Wsypać do słoja plastry buraków . Posypać solą .Dodać listek maggi i łodyżki maggi .Przyprawy rozdrobnić odrobinę w moździerzu .Wrzucić na buraki. Zalać rozpuszczonym w wodzie miodem . Na wierzch położyć skórkę od chleba . Przykryć gazą lub zakrętką nie dokręcając jej - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na 7 dni . Po 5 dniach spróbować czy zakwas jest kwaśny tak jak chcemy - gdyby był już ukiszonyprzecedzić i wstawić do lodówki , a jeśli jest mało kwaśny zostawić jeszcze na 2 dni. Wystarczy na 0,5 - 0,75 litra mocnego barszczu ( z tego 1 szklanka to będzie zakwas )