eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Zakwas na żurek Eli

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Żur ze swojskiego zakwasu o niebo pyszniejszy niż ze sklepowego.

Zakwas na żurek Eli

Składniki:

Zakwas na żurek Eli

 

  • 25 dkg mąki żytniej żurkowej
  • 1 litr przegotowanej letniej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki gotowego żurku(sklepowego)

Sposób przygotowania:

Zakwas na żurek Eli
Do letniej wody dodać gotowy żurek,mąkę żurkową i dokładnie wymieszać.Do zakwasu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Zakwas zostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.Odlać trochę zakwasu do małego słoika i przechowywać w lodówce,do następnego kiszenia.