Sposób przygotowania:
Zakwas na żurek Eli
Do letniej wody dodać gotowy żurek,mąkę żurkową i dokładnie wymieszać.Do zakwasu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Zakwas zostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.Odlać trochę zakwasu do małego słoika i przechowywać w lodówce,do następnego kiszenia.
luna
montajka
asia77
Sarenka
eli_555
Pewnie,że jest lepszy,niżna takim sklepowym.
grazka
Niestety, zrobic zakwasu nie moge bo nie umiem.Probowalam,nie wyszlo.A moze maka nie taka:-)
Robie z zakwasu kupnego.
eli_555
Grażka,bo pierwszy raz musisz dodać trochę kupnego do kiszenia i wtedy się uda.A po ukiszeniu odlać trochę do małego słoiczka i przechowywać w lodówce,do następnego kiszenia.I tak za każdym razem.Zrób według mojego przepisu to Ci się uda.Ja tak robię już ponad 30 lat i zawsze się udaje.
msewka
Poszukam takiej mąki i też zrobię.Duża piątka!
p.haju
5! i do ulubionych :)
ulka014
ana9
eli_555
Ja dokładnie mieszam i wlewam całość z mąka,wtedy żurek jest zawiesisty i pyszny.
ana9
Tym razem też tak zrobię. Tylko ciekawe czy mojej rodzince taki zawiesisty będzie smakował:)