Sposób przygotowania:
Zakwas na żurek z płatków owsianych
Płatki dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu. Powinny być sypkie i przypominać nieco mąkę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki.
W dużym, szklanym naczyniu mieszamy zmielone płatki z letnią wodą. Dodajemy przyprawy, czosnek i piętkę chleba razowego na zakwasie.
Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na około 6 dni.
W tym czasie codziennie mieszamy. Gotowy zakwas ma słodko-kwaśny aromat.
W dużym, szklanym naczyniu mieszamy zmielone płatki z letnią wodą. Dodajemy przyprawy, czosnek i piętkę chleba razowego na zakwasie.
Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na około 6 dni.
W tym czasie codziennie mieszamy. Gotowy zakwas ma słodko-kwaśny aromat.
superbaba4