Sposób przygotowania:
Zakwas na żurek
Do dużego (około 2 litrowego) słoja wsypujemy mąkę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy gorącą przegotowaną wodą (1 litr). Mieszamy i wkładamy do środka grubą kromkę chleba żytniego na zakwasie. Słoik przykrywamy gazą lub podziurawioną folią aluminiową i zostawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Raz dziennie mieszamy.
Gdy zakwas będzie gotowy, mieszamy go i przelewamy przez sito, żeby pozbyć się przypraw i chleba. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub w butelce max tydzień (koniecznie w lodówce).
Gdy zakwas będzie gotowy, mieszamy go i przelewamy przez sito, żeby pozbyć się przypraw i chleba. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub w butelce max tydzień (koniecznie w lodówce).