domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Owsiany zakwas na żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przygotowanie owsianego zakwasu na żurek jest niezwykle proste. Zupa na domowym zakwasie ma niepowtarzalny aromat i smak.

Owsiany zakwas na żurek

Składniki:

Owsiany zakwas na żurek

 

  • 6 czubatych łyżek płatków owsianych
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej
  • 700 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Owsiany zakwas na żurek
Zmielone na mąkę płatki owsiane (lub mąkę owsianą) włożyć do litrowego, wyparzonego słoika. Ząbki czosnku obrać, przekroić wzdłuż na pół. Czosnek, ziele angielskie, listki laurowe włożyć do słoika. Wlać przegotowaną, letnią, wodę oraz sok z kiszonych ogórków lub kapusty. Wymieszać dokładnie. Odstawić na 6 dni w ciepłe miejsce, bez przeciągów, ja ustawiłam w pawlaczu w kuchni. Codziennie mieszać chociaż 1 raz drewnianą łyżką. Gotowy zakwas powinien pachnieć kwaśno i słodko.