VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Zupa warzywna z tortellini o smaku szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybka w przygotowaniu warzywna zupa z dodatkiem pierożków tortellini. Do przygotowania zupy możemy wykorzystać ugotowany wcześniej rosół lub bulion po gotowaniu np. mięsnej rolady.

Zupa warzywna z tortellini o smaku szynki

Składniki:

Zupa warzywna z tortellini o smaku szynki

 

  • 1,5 litra bulionu drobiowego (np. rosołu)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera korzeniowego
  • 1 brokuł
  • 4 ziemniaki
  • 250 g makaronu tortellini o smaku szynki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z tortellini o smaku szynki
Do przygotowania zupy wykorzystałam bulion z gotowania mięsnej rolady. Możemy ją zrobić również na rosole. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy pół plasterki, ziemniaki i seler korzeniowy w kosteczkę.

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 20 minut. Wsypujemy surowy makaron tortellini i gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natka pietruszki.

Do osobnej miseczki odlewamy pół szklanki wywaru z zupy. Hartujemy go ze śmietaną i mąką. Dokładnie wymieszaną śmietanę przelewamy do zupy.

Mieszamy i gotujemy około minuty.