Sposób przygotowania:
Zalewajka na bogatoEtap 1
W garnku zagotować wodę ( ok. 2,5l) z grzybami suszonymi, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Etap 2
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującą się wodą, dodać 1 łyżkę soli.
Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Etap 3
W międzyczasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać również kiełbasę do podsmażenia.
Etap 4
Jak ziemniaki będą miękkie wlać do zupy zakwas i zagotować. Następnie dodać podsmażony boczek i kiełbasę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotować.
Etap 5
Na koniec zupę wymieszać ze śmietaną i dodać koperek. W razie potrzeby dosolić. Podawać z jajkiem na twardo.