eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Żurek Eli z chrzanowym pure

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam Wielkanocny żurek ugotowany na wywarze z parzenia szynki i białej kiełbasy. Do żur ku zrobiłam pure ziemniaczane z chrzanem.

Żurek Eli z chrzanowym pure

Składniki:

Żurek Eli z chrzanowym pure

żurek

  • 1.5 litra wywaru z parzenia szynki i białej kiełbasy
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 800 ml zakwasu na żur
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

kiełbasa

  • 4 parzone białe kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu

pure

dodatki

  • 4 jajka
  • 200 g szynki wędzonej gotowanej

Sposób przygotowania:

Żurek Eli z chrzanowym pure

przygotowanie żurku

Żurek Eli z chrzanowym pure
Przygotować żurek z chrzanem i przyprawami.

Wywar z szynki i białej kiełbasy zagotować. Do wywaru dodać chrzan, wlać zakwas i zagotować. Przyprawić żurek do smaku solą, pieprzem, maggi i czosnkiem granulowanym.

przygotowanie kiełbasy

Żurek Eli z chrzanowym pure
Kiełbasę i cebulę usmażyć na rozgrzanym smalcu.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasy ponacinać. Na patelni roztopić smalec, dodać kiełbasę, cebulę i usmażyć.

przygotowanie pure

Żurek Eli z chrzanowym pure
Ugotowane na parze ziemniaki utłuc z chrzanem, masłem i solą.

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na parze. Ziemniaki utłuc, dodać chrzan, masło, sól i dokładnie wymieszać.

podawanie żurku

Żurek Eli z chrzanowym pure
Wyłożyć na talerze pure, szynkę, jajko i kiełbasę. Całość zalać żurkiem.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić na polówki. Szynkę pokroić na plasterki. Na talerze wyłożyć pure, dodać szynkę, kiełbasę i jajko. Wlać żurek i podawać.