Sposób przygotowania:
Żurek Eli z chrzanowym pureprzygotowanie żurku
Wywar z szynki i białej kiełbasy zagotować. Do wywaru dodać chrzan, wlać zakwas i zagotować. Przyprawić żurek do smaku solą, pieprzem, maggi i czosnkiem granulowanym.
przygotowanie kiełbasy
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasy ponacinać. Na patelni roztopić smalec, dodać kiełbasę, cebulę i usmażyć.
przygotowanie pure
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na parze. Ziemniaki utłuc, dodać chrzan, masło, sól i dokładnie wymieszać.
podawanie żurku
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić na polówki. Szynkę pokroić na plasterki. Na talerze wyłożyć pure, dodać szynkę, kiełbasę i jajko. Wlać żurek i podawać.