Sposób przygotowania:
Zalewajka z pieczarkami
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew ścieramy na tarce duże oczka.
Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle.
Pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy.
Zalewamy bulionem ok 2 litry. Gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wlewamy żur ok 0,5 - zakwas.
Gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem.
Dodajemy ok 1 szklankę śmietany 30 % . Zagotowujemy.
Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle.
Pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy.
Zalewamy bulionem ok 2 litry. Gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wlewamy żur ok 0,5 - zakwas.
Gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem.
Dodajemy ok 1 szklankę śmietany 30 % . Zagotowujemy.