Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zalewajka z jakiem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rozgrzewająca zalewajka z boczkiem wędzonym i jajkiem

Zalewajka z jakiem i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zalewajka z jakiem i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Zalewajka z jakiem i boczkiem
Żeberko umyć, zalać 1,5 litra wody. Zagotować. Wyjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach. Gotować razem 40 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz podsmażony, pokrojony w kostkę boczek. Gotować do miękkości. Kiedy wszystko będzie miękkie zalać żurem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kucharkiem. Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Przelać do talerzyków, podawać.
Zalewajka z jakiem i boczkiem
Żeberka zalać wodą zagotować i dodać warzywa.
Zalewajka z jakiem i boczkiem
Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek.
Zalewajka z jakiem i boczkiem
Kiedy wszystko będzie miękkie wywar zalać żurkiem.