BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Flaczki z boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kupiłam sobie grzybnię z boczniaków i udało mi się zebrać bardzo dużą ilość grzybów. Postanowiłam przygotować pyszną zupę - flaczki z boczniaków. Przepis bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a zupa pysznaaa.

Flaczki z boczniaków Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Flaczki z boczniaków

 

  • grzyby boczniaki 500 g,
  • średnia marchew ,
  • korzeń pietruszki nie za duży,
  • cebula 1,
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
  • ząbki czosnku 2 - 3 ,
  • kawałek świeżego imbiru ,
  • bulion warzywny około 1 litra lub woda zimna,
  • olej do smażenia 3 łyżki,
  • majeranek 2 łyżki,
  • sól do smaku,
  • pieprz biały do smaku,
  • gałka muszkatołowa szczypta,
  • liść laurowy 1 ,
  • papryka słodka i ostra po szczypcie,
  • Dodatkowo;
  • grzanki lub pieczywo

Sposób przygotowania:

Flaczki z boczniaków
Boczniaki po oczyszczeniu i przepłukaniu zimną wodą osuszyć na sitku, następnie delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Po opłukaniu i osuszeniu grzyby pokroić w paski dowolnej grubości ( nie muszą być jednakowe). Ogonki również kroimy z tym, że te mocno twarde odkrawamy i odkładamy na bok.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchew pietruszkę korzeń po obraniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do garnka wlać oleju dodać pokrojoną cebulę podsmażyć do zeszklenia, dodać przygotowane warzywa oraz przyprawy. Podsmażać na średnim ogniu palnika przez około 10 - 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie do całości dodać przygotowane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz starty na tarce mały kawałek świeżego imbiru, aby zaostrzyć trochę słodki smak jaki dają warzywa, podsmażać jeszcze przez 5 - 8 minut.

Całość zalać bulionem warzywnym (lub wodą). Dodać majeranek, słodką i ostrą paprykę , gałkę muszkatołową oraz koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu palnika około 20 minut do miękkości grzybów.

Zupę zagęścić lekką zasmażką lub mąką wymieszaną w wodzie.

(jak kto lubi) u mnie zasmażka.

Podawać z grzankami.

Można również podać same flaczki z pajda chleba.
Flaczki z boczniaków
Grzyby myjemy osuszamy i kroimy w paski różnej wielkości
Flaczki z boczniaków
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce duże oczka, cebulę po obraniu kroimy w kostkę
Flaczki z boczniaków
Cebule podsmażamy do zeszklenia na małym ogniu
Flaczki z boczniaków
Do cebuli dodajemy przygotowane warzywa i podsmażamy dalej
Flaczki z boczniaków
Dodajemy przygotowane pokrojone grzyby, mieszamy
Flaczki z boczniaków
Do całości dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut do miękkości grzybów
Flaczki z boczniaków
Dodajemy koncentrat i zagęszczamy zupę lekko zasmażką