Sposób przygotowania:
Flaczki z boczniaków
Boczniaki po oczyszczeniu i przepłukaniu zimną wodą osuszyć na sitku, następnie delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Po opłukaniu i osuszeniu grzyby pokroić w paski dowolnej grubości ( nie muszą być jednakowe). Ogonki również kroimy z tym, że te mocno twarde odkrawamy i odkładamy na bok.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchew pietruszkę korzeń po obraniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wlać oleju dodać pokrojoną cebulę podsmażyć do zeszklenia, dodać przygotowane warzywa oraz przyprawy. Podsmażać na średnim ogniu palnika przez około 10 - 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie do całości dodać przygotowane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz starty na tarce mały kawałek świeżego imbiru, aby zaostrzyć trochę słodki smak jaki dają warzywa, podsmażać jeszcze przez 5 - 8 minut.
Całość zalać bulionem warzywnym (lub wodą). Dodać majeranek, słodką i ostrą paprykę , gałkę muszkatołową oraz koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu palnika około 20 minut do miękkości grzybów.
Zupę zagęścić lekką zasmażką lub mąką wymieszaną w wodzie.
(jak kto lubi) u mnie zasmażka.
Podawać z grzankami.
Można również podać same flaczki z pajda chleba.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchew pietruszkę korzeń po obraniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wlać oleju dodać pokrojoną cebulę podsmażyć do zeszklenia, dodać przygotowane warzywa oraz przyprawy. Podsmażać na średnim ogniu palnika przez około 10 - 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie do całości dodać przygotowane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz starty na tarce mały kawałek świeżego imbiru, aby zaostrzyć trochę słodki smak jaki dają warzywa, podsmażać jeszcze przez 5 - 8 minut.
Całość zalać bulionem warzywnym (lub wodą). Dodać majeranek, słodką i ostrą paprykę , gałkę muszkatołową oraz koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu palnika około 20 minut do miękkości grzybów.
Zupę zagęścić lekką zasmażką lub mąką wymieszaną w wodzie.
(jak kto lubi) u mnie zasmażka.
Podawać z grzankami.
Można również podać same flaczki z pajda chleba.