Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Żurek zalewajka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie nasze, polskie, smaczne! Pyszny żurek na domowym zakwasie mojej babci z białą kiełbasą i polędwicą.

Żurek zalewajka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurek zalewajka

 

  • 1 kiełbasa biała
  • Kostka wieprzowa
  • Kawałek polędwiczki wieprzowej
  • 4 ziemniaki
  • Majeranek
  • Woda
  • Zakwas żurku
  • Wegeta
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Żurek zalewajka
Mięso oraz kostkę opłukać, w garnku zalać wodą. Doprawić wegetą i gotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie już miękkie dodać ziemniaki oraz białą kiełbasę.

Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Do gotującej się zupy wlać żurek- ile? W zależności jaki jest kwaśny i jaki lubimy.

Doprawić pieprzem oraz majerankiem. Jeszcze chwilę pogotować.
Żurek zalewajka
wywar gotujemy na polędwicy wieprzowej, potem dodajemy kiełbasę i ziemniaki
Żurek zalewajka
na koniec wlewamy zakwas na żurek i gotujemy

Tagi:

zupy zury