Sposób przygotowania:
Zamek rycerski
Masło utrzeć mikserem na pianę, stopniowo dosypywać cukier i wbijać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio do masy, dokładnie wymieszać. Kakao i proszek budyniowy przesiać przez sitko, po łyżce dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Dodać migdały i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Blachę natłuścić, oprószyć mąką. Rozsmarować przygotowane ciasto, piec 45-50 minut w temp 170-190stC. Ostrożnie przełożyć na deskę kuchenną, ostudzić. Dżem przetrzeć przez sitko, lekko podgrzać rondelku. Zupełnie zimne ciasto posmarować cienką warstewką dżemu. 10 dag cukru pudru przesiać przez sitko, dodać kakao i 30 dag marcepana, zagnieść. Otrzymaną masę rozwałkować cieniutko między dwoma kawałkami przezroczystej folii i delikatnie przełożyć na ciasto. Na kartonie narysować zamek, odpowiadający wielkością rozmiarom blachy, wyciąć. Gotowy szablon ułożyć na cieście, za pomocą ostrego noża wykroić kontury budowli. Resztę cukru pudru przesiać, zagnieść z pozostałym marcepanem i cienko rozwałkować. Wyciąć okna rozmaitej wielkości i dużą bramę wejściową, ułożyć na zamku. Resztki marcepanu można zabarwić dowolnym barwnikiem, cienko rozwałkować i wyciąć „ducha zamku”, a następnie ułożyć go nad jedną z wieżyczek. Gotowe ciasto udekorować wg uznania wzorami z lukru, umieścić chorągiewki.
PaniTereska
Wspaniały pomysł na tort urodzinowy dla chłopczyka.
misia13
A.B.