thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Zapakowane pałki z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Inna sposób na to by palki z kurczak były chrupiące. Danie w towarzystwie ziemniaczków i mizerii

Zapakowane pałki z kurczaka

Składniki:

Zapakowane pałki z kurczaka

 

  • 4 podudzia z kurczaka
  • wywar warzywny( nie za słony!)
  • 8 arkuszy papieru ryżowego Tao Tao( po dwa na 1 pałkę)
  • sos sojowy Tao Tao
  • 1 łyżka przyprawy staropolskiej do kurczaka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 żółtko kurze
  • olej do smażenia
  • kilka długich pasków zielonej części pora
  • ziemniakami i koperkiem, sosem sojowym, sosem słodko- pikantnym chili Tao Tao oraz mizerią ( link w przepisie

Sposób przygotowania:

Zapakowane pałki z kurczaka
Udka opłukać, osuszyć, usunąć skórę. Ugotować udka w wywarze warzywnym. Gotowe wyciągnąć, osuszyć i lekko przestudzić. W miseczce wymieszać żółtko, przyprawę staropolską i majeranek, dodać ok. 1 łyżeczkę sosu sojowego, wymieszać. Papier ryżowy zanurzać na chwilę na talerzu z wodą, gdy zmięknie przełożyć na deskę, układać dwa- tak by jeden lekko nachodził na drugi. Mięso zanurzać w żółtku, kłaść na przygotowane na desce papiery ryżowe i / zapakować dowolnie. Smażyć na złocisty/ rumiany kolor na głębokim, rozgrzanym oleju. Gotowe pałki zawiązać( jak na zdj.) zblanszowyanymi paskami pora. Podawać z ziemniakami z wody, sosem sojowym, sosem słodko- pikantnym chili oraz mizerią z tego przepisu==> https://gotujmy.pl/mizeria-z-jablkiem-i-swiezymi-ziolami,przepisy-ogorki-przepis,76268.html