Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zapieczona wątróbka z cebulką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wątróbka wieprzowa ze smażoną cebulką

Zapieczona wątróbka z cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapieczona wątróbka z cebulką

 

  • 1/2 kg wątróbki wieprzowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapieczona wątróbka z cebulką
Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki i wycinamy wszystkie żyłki i nieładne fragmenty. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. W tym czasie obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli, to przekładamy ją do żaroodpornego naczynia. Na patelni po podsmażaniu cebuli rozgrzewamy olej. Wątróbkę wyjmujemy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż zarumieni się ładnie z każdej strony. Usmażoną wątróbkę przekładamy na cebulkę w naczyniu żaroodpornym, posypujemy z wierzchu solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.
Zapieczona wątróbka z cebulką
Zaczynamy od namoczeniu wątróbki w mleku
Zapieczona wątróbka z cebulką
Smażymy cebulę pokrojoną na półplasterki
Zapieczona wątróbka z cebulką
Podsmażamy też wątróbkę obtoczoną w mące
Zapieczona wątróbka z cebulką
Podpieczona w piekarniku wątróbka z cebulką