Sposób przygotowania:
Zapieczona wątróbka z cebulką
Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki i wycinamy wszystkie żyłki i nieładne fragmenty. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. W tym czasie obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli, to przekładamy ją do żaroodpornego naczynia. Na patelni po podsmażaniu cebuli rozgrzewamy olej. Wątróbkę wyjmujemy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż zarumieni się ładnie z każdej strony. Usmażoną wątróbkę przekładamy na cebulkę w naczyniu żaroodpornym, posypujemy z wierzchu solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.
zewa
zbysiowa
Oj tak, wątróbka, mniam, aż tutaj czuję smak i zapach:)