Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Kaszowe medaliony z brukselką i serem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne i zdrowe danie z kaszy i warzyw z dodatkiem sera i pieczarek. Łatwe w przygotowaniu i sycące, w sam raz na zimowe dni.

Kaszowe medaliony z brukselką i serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kaszowe medaliony z brukselką i serem

 

Sposób przygotowania:

Kaszowe medaliony z brukselką i serem
Brukselkę oczyszczamy i gotujemy. Pieczarki obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni, dodając następnie pokrojoną cebulę i poszatkowany czosnek. Kaszę gotujemy wg wskazań na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.

W dużej misce łączymy składniki- kaszę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, rozdrobnioną brukselką.

Dodajemy jajka, mąkę i starty żółty ser. Całość doprawiamy ostrą papryką, pieprzem oraz solą.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dużą łyżką kładziemy i smażymy do momentu powstania "skorupki".

Osuszamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Układamy na talerzu przyozdabiając kleksem kwaśnej, gęstej śmietany i zieleniną ( u mnie źdźbła szczypioru).

Polecam serdecznie i smacznego! :) 
Kaszowe medaliony z brukselką i serem
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków,nacinamy kształt krzyżyka na głąbie. Przed ugotowaniem moczymy ją kilkanaście minut w zimnej wodzie, aby po ugotowaniu pozotała jędrna. Podczas gotowania brukselki warto dodać troszkę cukru i standardowo soli.
Kaszowe medaliony z brukselką i serem
Pieczarki obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni, dodając następnie pokrojoną cebulę i poszatkowany czosnek.
Kaszowe medaliony z brukselką i serem
W dużej misce łączymy składniki- kaszę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, rozdrobnioną brukselką. Dodajemy jajka, mąkę i starty żółty ser. Całość doprawiamy ostrą papryką, pieprzem oraz solą.
Kaszowe medaliony z brukselką i serem
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dużą łyżką kładziemy i smażymy do momentu powstania "skorupki".
Kaszowe medaliony z brukselką i serem
Osuszamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych .