Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Zapiekanka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna zapiekanka dla całej rodziny.

Zapiekanka z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z jabłkami
Ryż gotujemy w sposób tradycyjny. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim jabłka doprawione cynamonem. Gdy ryż będzie już gotowy umieszczamy go na dole wysokiego naczynia żaroodpornego , wysmarowanego masłem, i przykrywamy usmażonymi jabłkami, czynność powtarzamy dwukrotnie, aby wyszły 2 warstwy ryżu i dwie warstwy jabłek. Na wierzchu zapiekanki układamy kawałki masła (około 1 łyżki) i polewamy mieszanką mleka, śmietany i cukru. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 20 minut. Po 20 minutach na wierzchu układamy plastry sera żółtego i pieczemy około 10 minut aż ser się rozpuści. Jemy jako drugie danie obiadowe.
Zapiekanka z jabłkami
Etap 1 Podsmażane jabłka z cynamonem
Zapiekanka z jabłkami
Etap 2 Warstwa pierwsza ryż w naczyniu
Zapiekanka z jabłkami
Etap 3 Warstwa druga jabłka podsmażone
Zapiekanka z jabłkami
Etap 4 Całość obłożona masłem i polana zalewą