Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zapiekanka z ryżu i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekanka z ryżu z jabłkami to pyszne lekkie i aromatyczne danie.

Zapiekanka z ryżu i jabłek

Składniki:

Zapiekanka z ryżu i jabłek

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżu i jabłek
Umyty ryż wsypać do 2/3 szklanki osolonej wrzącej wody, gdy wchłonie płyn wlać mleko i gotować do miękkości. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ryż, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka, oprószyć cynamonem. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać przez 10-15 minut. Gdy jabłka są miękkie zapiekankę wyjąć z piekarnika, posypać cukrem. Podawać z bitą śmietaną z cukrem.