betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Zapiekana kapusta kiszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapustka doskonała do pieczonych i duszonych mięs, ryb oraz makaronów.

Zapiekana kapusta kiszona

Składniki:

Zapiekana kapusta kiszona

 

  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 15 dag pieczarek lub grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • 1 sos pieczeniowy (z torebki) , może też być pieczarkowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana kapusta kiszona
Kapustę przelewamy na sicie bieżącą wodą, aby nie była bardzo kwaśna. Przekładamy do miski, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, drobno posiekaną cebulę, oliwę z oliwek. Sos rozpuszczamy w zimnej wodzie (wg przepisu na opakowaniu). Wlewamy do naczynia z kapustą i innymi składnikami. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, wszystko dokładnie mieszamy. Połączone składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 1godzinę w temp. 180 st.C. Po upieczeniu kapustę wykładamy na półmisek i dekorujemy. Można podawać jako dodatek do makaronu, pyz, potraw mięsnych lub rybnych. Smacznego.