Sposób przygotowania:
Zapiekana karkówka z jabłkami
Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w plastry. Każdy plasterek mięsa obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie mięso oprószamy solą i pieprzem. Olej, na którym smażyliśmy mięso wylewamy na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać. Cebulę obieramy, drobną szatkujemy i szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Do przesmażonej cebuli dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cząstki jabłka. Dodajemy majeranek i chwilę wszystko razem smażymy. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania. Na mięso wykładamy jabłka z cebulką. Całość obsypujemy wiórkami z masła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 30 min. Smacznego.