kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zapiekana łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne, pieczone mięso. Taka pieczona łopatka świetnie smakuje na ciepło do drugiego dania lub na zimno na kanapki. Polecam.

Zapiekana łopatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana łopatka

 

  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • rękaw do pieczenia
  • blaszka

Sposób przygotowania:

Zapiekana łopatka
Mięso myjemy i osuszamy z wody na papierowym ręczniku. Składniki marynaty wkładamy do miseczki i mieszamy. Mięso przekładamy do miski i polewamy marynatą, dokładnie nacieramy z każdej strony. Odstawiamy w chłodne miejsce do marynowania na 4 godziny.

Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 30 minut.
Zapiekana łopatka
Umyte mięso odsączamy z wody i przekładamy na ręcznik papierowy.
Zapiekana łopatka
wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą.
Zapiekana łopatka
Do miski wkładamy mięso i polewamy marynatą
Zapiekana łopatka
Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia.